Транскаспійський міжнародний транспортний маршрут: нові можливості для діалогу та співпраці..

Автор(и)

  • Жанар Медеубаєва
  • Райхан Таштемханова
  • Аллаберген Тугаєв

DOI:

https://doi.org/10.24144/2078-1431.2023.1(30).78-86

Анотація

Вторгнення Росії до України та санкції, накладені на агресора, радикально змінили карту транспортно-логістичних зв’язків у Євразії. Випадіння російського сектора з логістичного ланцюжка відкрило можливості для таких країн, як Казахстан, посилює позиції України ефективніше реалізувати свій транзитний потенціал як зв’язувальної ланки між Сходом та Заходом.

Президент Республіки Казахстан К-Ж. Токаєв доручив Уряду РК опрацювати альтернативні маршрути комунікації та перевезення вантажів, означив завдання диверсифікації товарів, назвавши пріоритетним напрямком Транскаспійський маршрут. Слід особливо відзначити, що активний пошук Казахстаном альтернативних можливостей реалізації логістичного потенціалу матиме не лише політико-економічний ефект, а й сприятиме розвитку та зміцненню дружніх відносин та багатогранних зв’язків між Азією та Європою, у тому числі у духовній сфері.

Війна в Україні надала імпульсу усвідомленню головної ціннісної ідеї міжнародного права – ідеї миру та всебічного співробітництва, захисту рівних можливостей між державами та їх цілісності, незважаючи на існуючі між ними
відмінності. Ця ідея визначає головний зміст основних принципів міжнародного права, втілених, але зневажених у багатьох міжнародно-правових актах. Порушення Росією усіляких принципів міжнародного права націлює на необхідність
вироблення ефективних колективних заходів світовим співтовариством для запобігання та усунення загрози миру, придушення актів агресії у ключових сферах життєдіяльності. У цьому контексті зростає значимість Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту (далі – ТМТМ), який є мультимодальним шляхом перевезень та альтернативою російському Транссибу для доставки вантажів із КНР до Європи.

Ключові слова: Казахстан, Україна, Китай, Транскаспійський маршрут, логістика, співпраця.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-20