Вибори до Європейського парламенту в 2019 р.: ідеологічні особливості

Автор(и)

  • Михайло Шелемба

DOI:

https://doi.org/10.24144/2078-1431.2019.2(23).47-58

Ключові слова:

вибори, Європейський парламент, країни-учасниці, національний рівень, наднаціональний рівень, ідеологічні особливості, електорат, електоральні переваги.

Анотація

Статтю присвячено аналізу структури розподілу політичних сил в Європейському парламенті відповідно до результатів виборів в 2019 р., залежно від участі та ідеологічних особливостей голосування на наднаціональному та національному рівнях кожної з країн-учасниць ЄС. Дослідження проведено з використанням статистичного, порівняльного аналізу та методу системного підходу. Показано, що оцінка загальних результатів голосування на рівні ЄС дала можливість розробити структуру розподілу політичних сил на виборах до Європейського парламенту в 2019 р. на наднаціональному рівні. Доведено, що загальна структура позицій єврооптимістів переважає структуру позицій євроскептиків за результатами виборів 2019 р. Визначено певне зростання присутності євроскептиків, зокрема політичної  ультраправої, радикальної, націоналістичної політичної сили, зростання впливу об’єднаних лівих, які орієнтовані на євроінтеграцію. Розроблено структуру впливу ідеологічних пріоритетів, становлення до євроінтеграції країн-учасниць ЄС на результати виборів до Європейського парламенту в 2019 р. Встановлено перелік країн-учасниць, які за результатами виборів змінили ставлення до євроінтеграції. Це зокрема: Данія (зміна єврооптимістичного та євроскептичного спрямування та єврооптимізм), Франція, Італія та Польща (зміну єврооптимізму на євроскептицизм), Греція та Велика Британія (зміна євроскептичного спрямування на єврооптимізм).

Посилання

Glavnoye o rezultatakh vyborov v Evroparlament [The main thing about the results of the elections to the European Parliament]. dw.com. Retrieved from https://www.dw.com/ru/a-48892941 [in Russian].

Tokariuk, O. Vidtinky yevrooptymizmu: choho chekaty vid vyboriv do Yevroparlamentu v Polshchi? [Shades of Euro-optimism: What to expect from the elections to the European Parliament in Poland?]. Retrieved from https://hromadske.ua/posts/vidtinki-yevrooptimizmu-chogo-chekati-vid-viboriv-do-yevroparlamentuv-polshi [in Ukrainian].

Frekvenciia vedlug roku [Turnout by year]. Retrieved from https://wyniki-wybory.eu/frekwencja/ [in Polish].

Frekvenciia vedlug kraiu [Turnout by country]. Retrieved from https://wynikiwybory.eu/frekwencja/ [in Polish].

Pankovska, M. Vzbiera zielona fala? Zobach, yak glosovala Yevropa [Is the greenwave rising? See how Europe voted]. Retrieved from https://oko.press/wzbierazielona-fala-zobacz-jak-glosowala-europa-mapa-i-ostateczne-wyniki/ [in Polish].

Parlament Europeyski: 2019–2024 [European Parliament: 2019–2024]. Retrieved from https://wyniki-wybory.eu/wynikiwyborow/2019-2024/ [in Polish].

Seats by political group and country: 2019-2024. Retrieved from https://electionresults.eu/seats-political-group-country/2019-2024/ [in Polish].

Seats by political group and country: 2014-2019. Retrieved from https://electionresults.eu/seats-political-group-country/2014-2019/outgoing-parliament/ [in Polish].

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-11-20