Порівняльний аналіз інституційних взаємодій у транскордонні ЄС і на пострадянському просторі (публікується російською мовою)

Автор(и)

  • Райхан Жанбулатова

Анотація

У статті розглядається інституційне оформлення транскордонного співробітництва в Європейському Союзі і на пострадянському просторі. Автор зупиняється на особливостях інституалізації на прикладі двох європейських «грандів» - Німеччини і Франції, з досвідом яких порівнюється стан прикордонного співробітництва на територіях пострадянських країн, зокрема в порубіжжі Казахстану і Росії. На основі аналізу низки двосторонніх і багатосторонніх договорів досліджено багаторівневий інституційний формат взаємодій зазначених країн ЄС. Підкреслено, що практика створення єврорегіонів є ефективним механізмом трансформації прикордоння, і відповідно до практики ЄС для забезпечення ефективності транскордонних проєктів необхідні ефективна інституційно - правова база і тісна координація транскордонних практик суміжних країн. Автор вважає, що максимальний ефект єврорегіонів пов’язаний з рівнем інтеграції в європейському масштабі, який, в свою чергу, стимулюється тісними відносинами в прикордонні. Розгляд правового змісту взаємозв’язків ключових акторів ЄС в особі Франції та Німеччини в зоні державних кордонів показав, що інституалізація співпраці каталізує відносини в цій сфері. У статті охарактеризовано також особливості транскордонних взаємодій на кордонах Казахстану з Росією порівняно з франко-німецькими зв’язками, зроблено висновки про перешкоди в розвитку прикордонного співробітництва країн, обґрунтовано необхідність створення ефективних структур транскордонного управління. Проаналізувавши досвід Німеччини та Франції і прогнозуючи можливість його застосування в Казахстані, автор робить висновок, що структури, подібні до єврорегіонів, будучи найбільш ефективною формою співпраці, здатні стати тими інституційними інструментами, які підсилюють зв’язки в різних сферах життя суміжних країн.
Ключові слова: інтеграція, транскордонне співробітництво, Європейський Союз, прикордонні регіони, єврорегіони, транскордонні інституції.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-01