ЦІННІСНІ ОРІЄНТИРИ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ ЩОДО МІГРАЦІЇ ТА ІНШИХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ НАПЕРЕДОДНІ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ (за результатами соціологічних досліджень)

Автор(и)

  • Петро Токар

Анотація

У статті оприлюднено результати спільного міжнародного соціологічного дослідження на тему «Міграція та зміни клімату», здійсненого в рамках реалізації наукового проєкту «Транскарпатський центр Жана Моне з дослідження європейських стратегій розвитку УжНУ» та співробітництва з Інститутом суспільних наук Словацької академії наук (м. Кошице). Опитуванням охоплено студентів, магістрантів та молодих науковців УжНУ, закладів вищої освіти Кошицького краю Словаччини та окремих вишів України. Головна мета дослідження – вивчити ціннісні орієнтири опитаних учасників щодо мігрантів, зафіксувати їх основні настрої і самопочуття, а також ставлення до окремих принципових регіональних і глобальних проблем, у тому числі вступу України до НАТО і ЄС, щодо співжиття із громадянами європейських країн та мігрантів, а також стосовно інших проблем, які несуть у собі ризикові ознаки для мешканців міст і населених пунктів, специфічно впливають на формування свідомості респондентів.
Попереднє пілотне соціологічне дослідження, здійснене серед студентів УжНУ – учасників першої літньої онлайн-школи з навчального курсу «Імміграція і транснаціоналізм: досвід ЄС», яка теж пройшла в рамках реалізації зазначеного наукового проєкту 23-25 червня 2021 року, а також нинішнє, фундаментальне та більш масштабне дослідження, є вкрай актуальними. До того ж презентоване в цій статті дослідження завершилося напередодні віроломного військового вторгнення РФ і початку масштабної російсько-української війни, що значно зміцнило курс України на європейську та євроатлантичну інтеграцію і входження у світовий економічний та соціокультурний процес у свідомості нашого народу.


Ключові слова: імміграція, соціологічне дослідження, ціннісні орієнтири.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-08-24