Реакція країн Вишеградської четвірки на повномасштабне воєнне вторгнення Росії в Україну

Автор(и)

  • Іван Вовканич
  • Ігор Шніцер

DOI:

https://doi.org/10.24144/2078-1431.2022.2(29).7-19

Анотація

Мета статті - висвітлити реакцію країн Вишеградської четвірки на повномасштабне воєнне вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 р. та проаналізувати вплив цих подій на відносини усередині угруповання. Методологія дослідження спирається на загальнонаукові принципи історизму, об’єктивності, системного підходу до дослідження подій, зокрема їх виникнення та розвитку, взаємозв’язку, взаємозалежності та комплексності.
Автори констатують, що неспровоковане воєнне вторгнення Росії на територію України 24 лютого 2022 р. стало справжнім викликом для країн Вишеградської четвірки. Усі вони засудили російський напад на Україну та підтримали санкції, запроваджені ЄС проти РФ. Водночас Польща, Чехія та Словаччина, надаючи політичну, дипломатичну, гуманітарну та військову допомогу нашій державі, відстоюють необхідність посилення міжнародною спільнотою
тиску на Росію для негайного припинення війни проти України та відновлення територіальної цілісності нашої держави у міжнародно визнаних кордонах. Від початку повномасштабної війни три країни з чотирьох, що входять до Вишеградської четвірки, роблять усе можливе, щоб допомогти нашій державі та водночас зміцнити свою обороноздатність перед потенційною російською загрозою, розуміючи, що в разі успіху в Україні Кремль навряд чи зупиниться на досягнутому та продовжить експансію в регіоні Центральної Європи. На цьому тлі контрастно вирізняється позиція Угорщини, яка відмовилася пропускати постачання зброї із Заходу через свою територію в Україну та дотримується досить стриманого погляду на антиросійські санкції. У зв’язку з цим у першій половині 2022 р. політиками та експертами активно обговорювалася криза та навіть можливий розпад Вишеградської четвірки. Однак усвідомлення країнами Центральної Європи спільних цінностей та інтересів дало можливість повернутися до співпраці у форматі Вишеградської четвірки та досягти спільної позиції щодо підтримки України, попри деякі розбіжності в поглядах. Свідченням цього, на думку авторів, стали саміт Вишеградської групи 11 жовтня 2022 р. та зустріч прем’єр-міністрів країн «Вишеграду» 24 листопада 2022 р.
Ключові слова: Україна, Російська Федерація, Вишеградська четвірка, війна, санкції, регіональна безпека.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-08-05