Еволюція відносин України і Німеччини внаслідок повномасштабного вторгнення Росії

Автор(и)

  • Михайло Шелемба
  • Віра Мойсюк

DOI:

https://doi.org/10.24144/2078-1431.2022.2(29).77-86

Анотація

Після повномасштабного вторгнення Росії нові безпекові виклики актуалізувалися не лише для України, а й для європейських держав. Німеччина як «локомотив» ЄС і головна виразниця його інтересів, одна з провідних демократій Заходу, яка займає перше місце у Європі за обсягом ВВП, має важливий голос у вирішенні міжнародних питань європейського порядку денного і залишається вагомим стратегічним партнером для України на шляху євроінтеграції, хоча не завжди дії німецького керівництва у період повномасштабної війни сприймаються українською державою з розумінням. Російська анексія Криму у 2014 році та агресія на Сході України поклали початок розвіюванню європейських ілюзій щодо взаємодії з РФ, а підтримка сепаратистів на Донбасі значно погіршила німецько-російські відносини та водночас трансформувала співпрацю ЄС з Україною. Повномасштабна війна, на перший погляд, мала б бути вагомою причиною розірвати відносини з Російською Федерацією повністю, але для деяких держав
Європи, і Німеччини зокрема, не все так однозначно. Для України Німеччина залишається одним із ключових акторів у системі міжнародних відносин, від позиції якого залежить наша подальша європейська та євроатлантична інтеграція. У статті проаналізовано еволюцію українсько-німецьких відносин під часповномасштабного вторгнення Росії. Висвітлено, як змінювалася позиція ФРН стосовно постачання зброї, та що спричинило трансформацію погляду на Північний потік-2, який не судилося запустити. Також з’ясовано, якою є актуальна позиція Німеччини щодо отримання Україною статусу кандидата на вступ до ЄС, і чи змінилась думка ФРН щодо необхідності здобуття Україною членства в НАТО.


Ключові слова: повномасштабне вторгнення, європейська та євроатлантична інтеграція, постачання зброї, німецько-українська взаємодія.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-08-05