Сучасний стан стратегічного партнерства України зі Сполученими Штатами Америки: правові аспекти

Автор(и)

  • Павло Черевко
  • Павло Черевко
  • Ірина Черевко

DOI:

https://doi.org/10.24144/2078-1431.2021.2(27).26-35

Анотація

У статті досліджується проблематика стратегічного партнерства України зі Сполученими Штатами Америки в сучасних умовах анексії Криму та війни на Сході України. Розглянуто особливості сучасних відносин України із США в контексті
спільної заяви президентів Володимира Зеленського та Джо Байдена про стратегічне партнерство, а також Хартії про стратегічне партнерство України та США в новій редакції від 14 листопада 2021 р. Проаналізовано роль США у реалізації Україною євроатлантичного поступу, позицію Джо Байдена, озвучену на саміті НАТО у липні 2021 року, та реакцію Володимира Зеленського в контексті цих питань. Визначено низку проблемних аспектів впровадження положень Хартії стратегічного партнерства України та США в контексті завдань реінтеграції Донбасу. Зроблено висновки щодо необхідності реалізації Україною практичних кроків щодо виконання взятих зобов`язань у рамках спільної заяви президентів щодо стратегічного партнерства, зокрема завершення судової реформи, реформування Служби безпеки України та інше.

Ключові слова: стратегічне партнерство, США, Україна, Хартія, НАТО, перспективи України, безпека, агресія Росії, деокупація.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-17