СУЧАСНІ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ВИКЛИКИ ДЛЯ УКРАЇНИ ТА ШЛЯХИ ЇХ МІНІМІЗАЦІЇ

Автор(и)

  • Іван Артьомов
  • Мар’яна Ляшко

DOI:

https://doi.org/10.24144/2078-1431.2024.1(32).47-58

Анотація

У дослідженні проаналізовано характерні для України сучасні виклики у соціально- економічній сфері, що виникли в результаті агресії РФ, окреслено реальні механізми мінімізації негативних явищ.. Обгрунтовано, що основним стратегічним орієнтиром України у сфері забезпечення національної безпеки є зміцнення двосторонніх відносин із ключовими державами Європи, у першу чергу з Великобританією, Німеччиною, Францією, іншими країнами ЄС, а також раціоналізація взаємовідносин із США напередодні президентських виборів.

Аналіз сучасного соціально-економічного стану України засвідчив, що перед соціальною сферою України постали надзвичайно серйозні виклики і проблеми. Росія знищує нашу енергосистему, промислову інфраструктуру, об’єкти освіти, науки, медичної сфери та інше, що суттєво ускладнило забезпечення функціонування соціально-економічної інфраструктури.

Війна Росії проти України привела до масштабного зростання міграції. За межами України сьогодні, за різними даними, опинились від 6 до 7 млн. наших громадян. До 7 млн. людей вимушені змінити місце проживання й отримати статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Особливістю сьогодення є активні процеси, пов’язані з переміщенням із центрально-східних областей України підприємств різних видів економічної діяльності. Лише у Закарпатську область перемістилось 231 підприємство різних форм власності, а також створено близько 200 нових підприємств ВПО та суб’єктами господарювання з інших регіонів України.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-29