ВІЙНА РОСІЇ В ЄВРОПІ І АРАБО-ІЗРАЇЛЬСЬКИЙ КОНФЛІКТ ЯК ЧИННИКИ ДЕСТАБІЛІЗАЦІЇ СВІТОВОГО ПОРЯДКУ

Автор(и)

  • Віталій Андрейко
  • Неля Пітра
  • Андрій Міхеєв

DOI:

https://doi.org/10.24144/2078-1431.2024.1(32).59-77

Анотація

Палестино-ізраїльський конфлікт витіснив інформаційні новини про війну в Україні з першого місця світових подій. Увага світової спільноти, громадської думки почала розриватися між кількома жертвами агресії. Більше того, наша країна стала фактично заручницею міжпартійних дебатів у США (демократи та республіканці), які розгорнулися у передвиборну гонку навколо України та Ізраїлю.

Загалом атака Хамас на Ізраїль одразу ж викликала чималу дискусію в інтелектуальному та науковому середовищі навколо теми - наявності певних паралелей між конфліктом у секторі Газа та російсько-українською війною.

Автори статті, розмірковуючи над специфікою означених подій, обгрунтовують принципову відмінність їх головних акторів, доводячи, що дії ЦАХАЛ в Палестині – це війна не проти суверенної та незалежної країни, а військові дії проти терористичної організації.

Природа російської війни проти України інша. Ця війна змінила існуючий світовий порядок, фактично зруйнувала головні принципи, які було сформовано та закріплено у Гельсінському заключному акті (1975) р. – принцип суверенітету та територіальної цілісності.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-29