РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОГРАМИ РЕЛОКАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Наталія Гапак
  • Оксана Чубарь

DOI:

https://doi.org/10.24144/2078-1431.2024.1(32).225-238

Анотація

У статті розглянуто організаційно-економічні та окремі аналітичні аспекти запровадження із початком російсько-української війни Програми релокації бізнесу із зони бойових дій, яка передбачає державну допомогу в підборі площ для розміщення виробництва; перевезенні й розселенні персоналу; доборі працівників у місцях дислокації після переїзду. Зроблено висновок про загалом позитивні результати реалізації Програми як для конкретних підприємств і їх власників, так і для держави в цілому, оскільки це сприяло збереженню виробничих потужностей, робочих місць та економічного потенціалу країни (хоча б частково). У Львівській та Закарпатській областях, куди було релоковано найбільшу кількість підприємств, відбулося поліпшення показників економічної динаміки, зростання кількості робочих місць і податкових надходжень. У загальній кількості релокованих до Закарпатської області суб’єктів господарювання (280 підприємств різних форм власності) найбільшу частку займають підприємства сфери послуг (32,9 %), ІТ індустрії (30,7 %) та переробної промисловості (26,4 %).

На основі систематизації інформації з відкритих публічних джерел зроблено висновок про те, що кожен регіон України у створенні привабливих умов для бізнесу з прифронтових регіонів пропонував специфічні важелі для залучення на свої території. Важливим компонентом втілення в життя Програми стало налагодження комунікацій зацікавлених сторін, консультативне забезпечення з використанням сучасних інформаційних ресурсів.

Реалізація вказаної  Програми, як і інших механізмів державної підтримки бізнесу в умовах війни, визнається експертами недостатньо ефективною через бюрократичні складнощі та розтягнутість у часі доступу до відповідних послуг, обмеженість фінансових ресурсів для підтримки і супроводу як безпосередньо процесу переміщення, так і на етапі розміщення і початку господарювання на нових локаціях. Недостатньою є інформаційна та консультаційна підтримка бізнесу на різних етапах.

 

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-29